Природно, що на глибинах в 1,5-2 метра, вода вже починає прогріватися, але лящ на таку глибину, виходить вкрай рідко. Та й щоб вийти на мілководді, йому потрібно витратити чимало часу, для компенсації тиску. Процес руху, в сторону мілководних ділянок йде поступово і повільно, і закінчується виходом в зони нерестовищ. Особливо такі міграції ляща, спостерігаються на водосховищах.
Лящ може зайняти позиції, в місцях, де потоки талої води, несуть до основної водойми, різний корм. Але це не означає, що лящ займе місце в самій струмені. Разом з кормом, несеться всяка муть, яка значно ускладнює роботу зябер риби. Швидше він буде стояти, на краю потоку, але на значній глибині.
При достатку на ринках всілякої риби багато хто
купує що-небудь екзотичне або те, що простіше обробляти забуваючи при цьому про
існування всім відомого карася. А даремно, вартість цієї риби, мабуть, одна з
найнижчих і якщо правильно вибрати і приготувати, то м'ясо буде дуже ніжним і
смачним...
1 великий лящ, 0,5 склянки ікри, 0,5 склянки дрібно нарізаної ріпчастої
цибулі, 0,5 склянки гречаної крупи, рослинна олія, 1 ст. ложка сметани, зелень,
лимонний сік, сіль.Рибу очистити, видалити нутрощі і зябра, ретельно вимити,
натерти сіллю всередині і зовні і змастити олією.Цибулю і ікру підрум’яниться
на рослинній олії.Гречану крупу відварити в підсоленій воді до готовності, але
не розварюються. Перемішати з цибулею та ікрою.Получившим фаршем начинити леща.
На деко налити трохи олії, покласти леща,обмазати його сметаною і запекти в
духовці.Готову рибу нарізати порційними кусками, полити лимонним соком і
прикрасити зеленню...
1,25 л
квасу, 1 стакан огіркового розсолу, 1 стакан дрібно нарізаної вареної риби
(ліня, судака, окуня або тріски), 2 варені моркви. 2 варених бульби картоплі, 1
стакан зеленої цибулі, 1 цибулина, 2 свіжих огірка, 1 ст. ложка зелені
петрушки, 2 ст. ложки кропу, 2 ст. ложки естрагон (тархун), 3 яйця, зварених
круто, 0,5 лимона, 0,5 ч. ложки чорного меленого перцю, сметана, сіль.Моркву і
картоплю очистити і нарізати кубиками. Так само нарізати огірки. Ріпчаста
цибуля дрібно порубати. Овочі з’єднати з рибою.Приготувати заправку: зелень
петрушки, кропу, естрагон і зеленого лука залити розсолом і дати
настоятися.Заправку з’єднати з овочами і рибою, перемішати, дати ще трохи
настоятися, а потім посолити, поперчити, сбризнуть лимонним соком і залити
квасом.Подавати зі сметаною і рубленого яйцями...
1 кг
філе риби, 2 великі цибулини, 2 стручки солодкого перцю, 3 зубчики часнику, 500 г помідорів, 25 г зелені петрушки, 100 г оливкового масла, 3 ст.
ложки томату-пюре, оливки, чорний мелений перець, сіль.Цибулю нарізати тонкими
кільцями. Солодкий перець очистити від насіння і перегородок, нарізати
соломкою. Помідори обдать окропом, очистити від шкірки, нарізати скибочками.
Часник порубати. Петрушку дрібно нарізати.Масло розігріти і обсмажити в ньому
рибу. Рибу витягти, в цьому ж олії обсмажити цибулю. Коли він зарумянітся,
додати перець, згасити. Після цього покласти часник, по-мідори і петрушку.
Томат-пюре розвести 1 склянкою води, посолити і поперчити за смаком. Получившей
сумішшю залити овочі. Тушкувати 10 хв. Потім покласти рибу. Готувати на
слабкому вогні 10-15 хв. Остудить, перекласти на блюдо, прикрасити оливками...
1-1,5 кг
філе риби, 2 ч. ложки цукру, 2 помідори, 2 лимона, 1 цибулина, 0,25 склянки
води, рослинна олія, чорний мелений перець, сіль. Рибу промити, розрізати на
порційні шматки, натерти сіллю і перцем і залишити на 10-15 хв. Ріпчаста цибуля
дрібно порубати. Помідори вимити, обсушити, нарізати кубиками. Лимон вимити, нарізати
кружечками або шматочками.Розігріти на сковороді олію і обсмажити у ньому
цибулю. Зверху покласти рибу, на неї помідори і лимон, присипати цукром. Залити
все водою і варити на слабкому вогні 35 хв...
1,5 кг
філе риби, 3 цибулини, 2 скибочки білого хліба 60, 1,5-2 склянки томатного
соусу, 1 яйце, 1 стручок солодкого перцю, 2 ст. ложки рослинної олії, 0,5 ч.
ложки чорного меленого перцю, сіль.Хліб вимочіть в теплій воді і віджати. Рибу,
хліб і 1 цибулину пропустити через м’ясорубку. Додати яйце, перець і сіль.
Ретельно перемішати. З отримав фаршу сформувати кульки.Залишився лук очистити,
нарізати кільцями. Солодкий перець очистити від насіння і перегородок, нарізати
квадратиками.Цибулю і перець покласти в широку невисоку форму, змащену олією,
на них - рибні кульки. Залити томатним соусом. Форму помістити у помірно
розігріту духовку і запікати до готовності (приблизно 45 хв), періодично
поливаючи кульки соусом (за необхідності перевертати)...