Перловка
Склянку крупи засипають у каструлю з водою і варять на повільному вогні,
періодично помішуючи. Потрібно стежити щоб крупа не пригоріла. Готовність
перевіряють так. Беруть кілька крупинок і роздавлюють, усередині не повинна
залишитися суха не розварена маса.
Потім крупу промивають, підсушують і посипають панірувальними сухарями. Після
цього перемішують. Сухарі прилипають до крупи утворюючи волохаті крупинки. Від
крупи, приготовленої таким способом, у воді відвалюються шматочки сухарів,
приманюючи рибу й викликаючи більше інтенсивне клювання. Можна приготувати
перловку ще простіше. У вечері жменю крупи висипати в термос, залити окропом і
закрити пробкою. Ранком перловка буде готова. Її витрушують із термоса,
промивають і злегка підсушують. Можна додавати панірувальні сухарі або 2-3
краплі лляного масла.
Геркулес і вівсянка
Геркулес - краща насадка для літньої риболовлі, але вона погано тримається на
гачку, увесь час розвалюється, особливо при закидах. Тому я готовлю насадку
так: беру стару капронову панчоху й розтягую її настільки, що виходить велика
сітка, потім кладу в сітку порцію сухого "геркулесу" і зав'язую
тонкою ниткою. Такі порції зберігаються дуже довго й не псуються. Кілька штук я
варю перед риболовлею, а інші я беру із собою. Якщо зварені використаю, то
завжди зможу зварити інші в будь-якій банці з-під консервів на багатті.
Така насадка міцно втримується на гачку, і риба бере її дуже добре.
Вівсянка
На неї теж добре клює біла риба й навіть лящ. Крупу заливаю водою на 20-30
хвилин, коли зерна намокнуть, варю їх на повільному вогні до розм'якшення.
Потім кладу крупу в друшляк, установлений над киплячою водою, і помішую, щоб
зерна розбухнули. Потім додаю трохи соняшникового масла й насадка готова. Для
плотви на гачок надягаю 1-2 зернятка, для ляща - 6-7 штук.
|