Ось рецепт мастирки на основі гороху. Горох
(звичайний або такий, що швидко розварюється, від цього лише залежить час
приготування) укладають в каструлю, краще, якщо вона буде без емалевого
покриття, заливають холодною водою і варять до повної готовності на повільному
вогні, періодично перемішуючи і доливаючи ту, що википіла, при необхідності,
воду. Коли вийде однорідна горохова рідота, по густині що нагадує кисіль,долити
соняшникову олію, вимкнути вогонь і, постійно перемішуючи, засипати манну крупу,
а потім поставити каструлю остигати. Захололу масу злегка перемять руками -
мастирка готова. На 200 гр. гороху потрібно 100-150 гр. манної крупи і 10 мл
соняшникової олії. Менше манки – насадка вийде ніжнішою, але гірше
триматиметься на гачку, більше манки - насадка виходить більш пружною.Для
приготування такої мастирки в похідних умовах добре придбати горохові
пластівці, які досить лише залити окропом, а потім перемішати з маслом і
манкою.
Горохову мастирку добре використовувати для лову коропа і карася, можна просто
на вудки або звичайні донки, але особливо успішним може бути лов на донки з
пружинкою. Для лову ляща і плітки добре використовувати гречану мастирку, де
манкою скріпляють розварену гречану крупу, а ще краще, гречане січення. Також
можна пробувати ловити на кукурудзяну, вівсяну мастирку.Я навіть чув, але не
випробовував в справі, про картопляну. У приготовану суміш можна помалу
додавати різні ароматні добавки, але тут краще недобір, чим перебір, дуже
сильний аромат може відлякувати рибу!
|