Найбільша довжина морського окуня 25 см, а середня маса найбільших екземплярів не перевищує 150 грамів.
Морські окуні - стайня риби, що живуть на глибинах від 5-ти до 30-ти метрів.
Парадоксальний факт: на третьому році життя самки морського окуня можуть перетворюватися в самців. Так для захисту цього виду розпорядилася природа. Під час нерестового періоду після налагоджування самкою ікри, окунь-самець оберігає гніздо, чистить і аерірует його. Плодючість смарида не велика, від 5-ти до 8-ми тисяч ікринок, причому виживаність малька у великій мірі обумовлена турботою самців про потомство.
Харчуються морські окуні молюсками, всілякими рачками, дрібною рибкою, риб'ячою ікрою, водною рослинністю. Тривалість життя морського окуня до 10-ти років.
Весна відмінна пора для рибалки, але все-таки примхливі фокуси занадто мінливої погоди змушують любителів риболовлі перечікувати цей час міжсезоння. Однак деякі з прісноводних рибалок відає, що саме в цей час настає захоплююча морська риболовля.
Ловля морського окуня не відрізняється особливими хитрощами. Опустивши споряджену снасть на глибину близько 12-18 метрів, рибалка починає переодически піднімати грузило на півметра від дна.
Найкращим часом лову морського окуня вважається післянерестовий період, з початку липня по вересень. Ловля його можлива як з берега, так і з човна. Ловлять морських окунів на «самодур» і донну снасть. Наживкою служать шматочки риби, молюсків, морський хробак - нерєїс, креветка.
Морська снасть на окуня являє собою 3-х метрове вудилище спінінга, з тестом 40-60 грамів і більше, яке забезпечене потужної безінерційною котушкою, волосінню діаметр якої від 0.18-ти до 0.22-ти мм. На кінці волосіні кріпиться вставка з гачками (зазвичай до п'яти гачків), на кінці якої кріпиться близько 50-ти грамів грузило.
Цікава також лов морських окунів і на поплавкову снасть, причому поплавець повинен бути великим і добре помітним в воді на великій відстані.
Морський окунь, втім, як і річковий, атакує насадку азартно, його покльовка відчувається як різкий удар.
Надзвичайно смачний морський окунь в смаженому і копченому вигляді.