Скумбрія атлантична, макрель (лат. Scomber scombrus) - риба
сімейства скумбрієвих загону окунеобразних. Максимальна довжина тіла - 60 см, середня - 30 см. Тіло веретеноподібне.
Луска дрібна. Спинка синьо-зелена, з безліччю чорних, слабо вигнутих смужок.
Плавального міхура немає.
Скумбрія ендемічні для північної частини Атлантичного океану: по східному
узбережжю від Ісландії до Канарських островів, а також в Балтійському (до
Фінської затоки), Північному, Середземному, Мармуровому, Чорному морях; по
західному узбережжю - від Лабрадору до мису Гаттерас (Північна Кароліна).
Заходи скумбрії під час літніх міграцій відзначалися у Баренцовому і Білому
морях. У найбільших кількостях зустрічається в Північному морі від Ла-Маншу до
Скагеррак і біля південно-західного узбережжя Ірландії.
Скумбрія - пелагічна зграєва теплолюбна риба. Швидко плаває (у кидку - до 77 км / год). Зграї зазвичай
не містять домішки інших риб (рідко з оселедцем) і складаються з особин однієї
величини. Скумбрія живе при температурі 8-20 ° С, через що змушена здійснювати
сезонні міграції вздовж узбереж Америки та Європи, а також між Мармуровим і
Чорним морями. Ці міграції мають характер нагульних (їжу скумбрії становить
дрібна риба і зоопланктон).
Зимує скумбрія на глибині 150-250
м вздовж схилу континентального шельфу. Під час зимівлі
вона малорухливі і мало харчується. Навесні переміщається ближче до берегів для
нересту. Так чорноморська скумбрія зимує і розмножується в Мармуровому морі. Її
нерест відбувається на початку весни, після чого отнерестовавшіе особини,
прямують через Босфор у Чорне море. Масовий хід скумбрії триває з квітня по
червень, як правило, уздовж болгарських і румунських берегів. Косяки тримаються
у верхніх шарах води, часто у самої поверхні, виробляючи характерний шум, і
добре помітні по сплесків і потемніння води, а також по скупченню рибоядних
хижаків - дельфінів, тунців, чайок. Зворотне переміщення чорноморської скумбрії
в Мармурове море починається, коли температура води опускається до 10 ° С і
закінчується в грудні - лютому; незначна її частина залишається на зимівлю біля
берегів Туреччини та Кавказу.
Скумбрія стає статевозрілої на 2-4 році життя; плодючість її становить 350-500
тис. ікринок. Може прожити до 17-18 років.
Скумбрія - цінна промислова риба. М'ясо у неї жирне (до 16,5% жиру), багате
вітаміном B12, без дрібних кісток, ніжне і смачне. Варене і смажене м'ясо
набуває дещо сухувату консистенцію.
М'ясо великих видів коня накопичує ртуть, що міститься в морській воді, в
зв'язку з чим Управління контролю якості продуктів і ліків США (FDA)
порекомендувало утриматися від вживання коня виду Королевська макрель
(Scomberomorus cavalla) вагітним і жінкам, що годують, а також дітям.
|