Середа, 11.12.2019
Все про рибу, Всё о рыбе, All about fish
Меню сайту
Tak.ru
BannerFans.com
Форма входу
Погода

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Категорії розділу
Прісна риба [32]
Морська Риба [23]
Акваріумна риба [23]
Кулінарія [30]
Рибальство [87]
Соціальні мережі
Статистика
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті » Морська Риба

Скумбрія

Скумбрія атлантична, макрель (лат. Scomber scombrus) - риба сімейства скумбрієвих загону окунеобразних. Максимальна довжина тіла - 60 см, середня - 30 см. Тіло веретеноподібне. Луска дрібна. Спинка синьо-зелена, з безліччю чорних, слабо вигнутих смужок. Плавального міхура немає.

Скумбрія ендемічні для північної частини Атлантичного океану: по східному узбережжю від Ісландії до Канарських островів, а також в Балтійському (до Фінської затоки), Північному, Середземному, Мармуровому, Чорному морях; по західному узбережжю - від Лабрадору до мису Гаттерас (Північна Кароліна). Заходи скумбрії під час літніх міграцій відзначалися у Баренцовому і Білому морях. У найбільших кількостях зустрічається в Північному морі від Ла-Маншу до Скагеррак і біля південно-західного узбережжя Ірландії.


Скумбрія - пелагічна зграєва теплолюбна риба. Швидко плаває (у кидку - до 77 км / год). Зграї зазвичай не містять домішки інших риб (рідко з оселедцем) і складаються з особин однієї величини. Скумбрія живе при температурі 8-20 ° С, через що змушена здійснювати сезонні міграції вздовж узбереж Америки та Європи, а також між Мармуровим і Чорним морями. Ці міграції мають характер нагульних (їжу скумбрії становить дрібна риба і зоопланктон).


Зимує скумбрія на глибині 150-250 м вздовж схилу континентального шельфу. Під час зимівлі вона малорухливі і мало харчується. Навесні переміщається ближче до берегів для нересту. Так чорноморська скумбрія зимує і розмножується в Мармуровому морі. Її нерест відбувається на початку весни, після чого отнерестовавшіе особини, прямують через Босфор у Чорне море. Масовий хід скумбрії триває з квітня по червень, як правило, уздовж болгарських і румунських берегів. Косяки тримаються у верхніх шарах води, часто у самої поверхні, виробляючи характерний шум, і добре помітні по сплесків і потемніння води, а також по скупченню рибоядних хижаків - дельфінів, тунців, чайок. Зворотне переміщення чорноморської скумбрії в Мармурове море починається, коли температура води опускається до 10 ° С і закінчується в грудні - лютому; незначна її частина залишається на зимівлю біля берегів Туреччини та Кавказу.


Скумбрія стає статевозрілої на 2-4 році життя; плодючість її становить 350-500 тис. ікринок. Може прожити до 17-18 років.


Скумбрія - цінна промислова риба. М'ясо у неї жирне (до 16,5% жиру), багате вітаміном B12, без дрібних кісток, ніжне і смачне. Варене і смажене м'ясо набуває дещо сухувату консистенцію.


М'ясо великих видів коня накопичує ртуть, що міститься в морській воді, в зв'язку з чим Управління контролю якості продуктів і ліків США (FDA) порекомендувало утриматися від вживання коня виду Королевська макрель (Scomberomorus cavalla) вагітним і жінкам, що годують, а також дітям.

Категорія: Морська Риба | Додав: Marik (11.04.2011)
Переглядів: 2399 | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Wmlink
BannerFans.com
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 113
Wmlink
BannerFans.com
Наші відвідувачі
Copyright MyCorp © 2019
Конструктор сайтів - uCoz