Уникнути цієї ситуації допоможе приготування самої
насадки (ласощів) з пшона з одночасним використанням як прикормки менш
делікатесних для риби продуктів. Це зажадає деяких витрат часу, але вони з
лишком окупаються переживаннями, що хвилюють, від вилову гідної здобичі.
Пшоно не повинне бути ні старим, ні згірклим, ні сильно засміченим сторонніми
домішками. Перед приготуванням насадки крупу промивають в проточній воді, потім
заливають водою з розрахунку два стакани води на стакан крупи і варять на
слабкому вогні, поки пшоно не розвариться. Потім кашу розтирають ложкою або
товкачкою до стану абсолютно однорідної маси. Закривши посуд дощечкою, ставлять
в злегка прогріту духовку і залишають упрівати протягом 2-3 годин, причому
тісто кілька разів виймають і уминають назад в посуд. Масу, що упріла, треба
вийняти з каструлі і покласти в прохолодне місце, де вона може зберігатися
тиждень.
Спеціалісти-коропівники варять кашу на молоці, додаючи при цьому конопляну,
лляну олію або макуху в невеликих кількостях. Перед риболовлею тісто нарізують
на кубики із стороною в 1-1,5
см або мнуть в кульки і зберігають в дерев'яній
скриньці.
Насадка з пшона, приготована таким чином, дуже добре тримається на гачку,
витримує найрізкіше закидування і відсікає клювання дрібної риби.